Ni gambo yg dah lama terperap kat dlm kamera. Buat time skool cuti haritu lagi. Disebabkan byk hal terpaksalah ditangguhkan utk dibuat tayangan kat sini.
Bahan-bahan:-
Bahan A
- 240g pisang berangan/emas
- 220g gula kastor
- 2 biji telur gred A
- 100g susu segar
Bahan B (campur sekali & ayak)
- 250g tepung naik sendiri
- 1/4 sudu kecil bikarbonat soda
Bahan C
- 60g minyak jagung daisy ( sy guna yg econsave je)
Bahan D
- 20g walnut
- 20g badam biji
- 20g gajus ( x letak pun.. xde stok)
Hiasan
- 50g cip coklat
Cara-cara:
- Masukkan pisang dan gula kastor ke dlm mangkuk dan putar selama 3 minit - kelajuan sederhana
- Masukkan telur sebiji demi sebiji - putar 3 minit. Perlahankan mesin, masukkan susu segar sedikit demi sedikit- putar 1 minit.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit dan tuangkan minyak jagung daisy sedikit demi sedikit- kacau rata dan sebatikan.
- Akhir sekali masukkan bahan D
- Tuang adunan ke dalam acuan dan tabur cip coklat sebagai hiasan
- Bakar pada suhu 170C selama 40-50 minit.
wah! sedapnyer kek pisang letak chip choc pulak... tergoda sungguh.... i like
ReplyDeletepisang mmg best terutama utk kek n muffin walla..
ReplyDeletealah...ingat nak mintak sepotong tadi..len kali buat lg ye kak
ReplyDeletesalam Yani, menyelerakan nampak roti nih...akak amik resepi eh..bila free nak buat la rasanya..thanks for sharing..
ReplyDelete