Friday, January 28, 2011

Apam gula merah

Apdet blog sambil kunyah apam... sape nak join meh la.. air teh pun ada lagi ni. Resipi apam che'iza ni memang dah meletop kat internet ni.. mmg sedap dan senang nak buatnya. Resipi asal guna gula melaka tapi disebabkan kali ni buat apam guna gula merah so bagilah nama dia APAM GULA MERAH. Sebelum ni dah banyak kali buat guna gula melaka. Kali ni try guna gula merah pulak.. dapat idea dari si HANA japon nun.. Terima kasih ye Hana and terima kasih juga buat che'iza


Bahan-bahan ( satu family )
  • * 1 cwn air
  • * 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
  • * sehelai daun pandan
  • 2 cwn tepung
  • 1 sk dry yeast
  • 3/4 cwn air
  • 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
  • secubit garam

Cara-cara
  1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Source : Che'iza

4 comments:

  1. akak busy lagi ke tu?comel comel.. sedap je ngap ni time suam suam gitu kan...akak, gula merah ngan gula melaka ni sama manis ke kalau sama kuantiti..mana yg lebih manis agak nyer ek..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer apam mkn dengan kelapa parut, huiii terangkat..

    ReplyDelete
  3. uiiii mana aci mkn apam sorang2..lontar sini 2,3 ketoi..hehe

    ReplyDelete
  4. izah... bz sokmo dgn kerja2 yg x pernah nak abih ni..

    tun.. segala jenis apam ni kalo kena dgn kelapa parut mmg bestkan .. nak2 kelapa parut yg muda lg terangkat..

    kak pea.. aci dah balik indialah.. tp takpolah nak amik 2+3= 5 ketoi..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails