Wednesday, January 12, 2011

Kek Batik

Nampak HaSue buat, terus masuk dlm list. Weekend lepas pi shopping terus beli bahan-bahannya. Dah lama tak buat kek batik ni. Sebelum ni guna resipi lain.. kali ni try resipi ni pulak..


Resepi asal dari bakewithmilla myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 kg )
  • 200gm millo
  • 250gm butter
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • biskut meri secukupnya

Cara-cara

  1. cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali... 
  2. setelah cair masukkan susu,millo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur masukkan milo dan seterusnya koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg.... 
  3. setelah pekat susun biskut meri lapis ngan coklat selapis demi selapis sehingga habis...siap...dan biarkan semalaman.... 
  4. potong dan siap dhidangkan...kalau ndak cepat keras masukkan dalam aisbox dan bila keras potong dan hidangkan... 
** Note : Rasa macam termanis sketlah utk my anak tekak. Lain kali try buh 3/4 tin susu pekat pulak.. 

    13 comments:

    1. nmpk cantik akak potong.. aritu kite wat coklatnyer lekit2 gtu... comot abeh! hihi ... camne eh akak wat jd cantik gtu?

      ReplyDelete
    2. cantiknya potongan tu kak yani..
      ish ish..kagum betul.ada tips tak kak nak potong elok kemas..dah banyak kali dah menanya org nih..hehee

      ReplyDelete
    3. nakkkk kak...saya dah siap ngaaaaa ngaaaa dah ni...

      ReplyDelete
    4. aikkk.. rumah baru ke yani.. :)

      ReplyDelete
    5. cantik dan terliur nengoknya kak..emm..jamu mata jer lah..hehe

      ReplyDelete
    6. hana,izah akak simpan kek tu dlm esbox sebelum dipotong. bw keluar je terus potong. tu yg nampak cantik sket.. kalau buh kat tempat biasa sama juga cam hana buat.. melekit jdnya

      hani.. nah amik seketul.. cepat tutup mulut tu nantikan masuk lalat.. ;]

      knor.. tukar langsir baru je bak kata kak ummi.. ishh tpkan naper ler kat komen tu tulisan jd x nampak..

      nieza.. hehe selamat menjamu mata

      ReplyDelete
    7. Salam Yani..mmg cantik je nmpk kek batik tu..seni betul..akk buat sememeh je, yani potong pakai pisau biasa ke atau pisau khas

      ReplyDelete
    8. SEDAPPNYAA...CANTIK PLAK TUH...MINTAK IZIN C n P RESEPI...:))

      ReplyDelete
    9. Kak Rosaliza.. potong pakai pisau biasa je.. cuma sebelum potong tu yani simpan kat esbox dulu bg dia keras.. bw keluar je dr esbox terus potong.. kalo biar lama kat luar dia jd sememeh juga bila dipotong

      budak itam.. amiklah.. pehtu jgn lupa guna tip kat atas tu.. utk hasilkan kek batik yg cantik

      ReplyDelete
    10. Nak tanya.. 1 tin kecil susu pekat manis brapa sukatan nya? gm? litre?

      ReplyDelete
    11. wahhh cantiknya kak yani nye kek batik...telan air liuq je tgk.cane leh nmpak selapis2 cantik je...biskut tu kene hancurkan dl ke eh?

      ReplyDelete
    12. just nak bg opinion..slalunya apa yg sy buat tuk kurangkan sikit rasa manis is cmpurkan sikit serbuk kopi..so ilangla rasa manis and x la cpt muak tu..just sharing

      ReplyDelete

    Latest Update .. ♥

    Related Posts with Thumbnails