Bahan-bahan:-
- 270g tepung roti
- 1/2 biji telur (25-30g)
- 140g air
- 50g madu
- 1 sudu besar susu tepung
- 1/2 sudu kecil garam
- 30g marjerin
- 1 sudu kecil dry yeast
- 2 sudu kecil poppy seeds
- 2 sudu besar mixed peel
- 1/2 sudu kecil bread improver(optional)
- 1/2 sudu kecil bread softener(optional)
- Masukkan semua bhn ke dalam breadmaker. Pilih setting doh. Ikut arahan pada breadmaker masing-masing.
- Keluarkan doh. Tumbu-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Sapukan loaf pan dengan marjerin. Masukkan doh tadi. Biarkan naik 2 kali ganda.
- Panaskan oven sehingga suhu 190 degree. Sapukan permukaan roti dengan telur lebihan tadi yg dicampurkan dgn 1 sudu besar susu segar ataupun air.
- Bakar roti selama 25 minit atau sehingga perang.
roti pulak kak yani tayang...cicah dgn kari ayam hancur kakak izah ni pasti cedap...hihihiii
ReplyDeleterotii...nak roti...cantik roti tu menjadi...
ReplyDeletesalam kak yani..sedihnyer x dpt mkn betul2 roti yg sgt2 cantik ni..isk,isk :))
ReplyDelete