Resepi acar buah ni telah diubahsuai dari resipi kak Hanieliza. Oleh kerna my asben and i suka acar buah yang rasanya bersahaja.. takde rasa rempah ratus.. so i skip rempah kari ikan.
ACAR BUAH
Bahan
- 500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
- sedikit cili api jeruk [jika suka]
- belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]
- jeruk limau
Bahan Mesin Halus
- 500 gm bawang kecil
- 10 ulas bawang putih
- 10 cm halia
- 100 gm cili kering
- 3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]( skip)
- 500 gm minyak
- 500 gm gula pasir
- 1 botol kecil cuka
- 1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.
Source : Hanieliza
salam yani,
ReplyDeletelorekan cistat tu, adunan chees + blckberry kaler, kacau rata & lorek atas cistat