Tuesday, January 25, 2011

Acar buah

Akhirnya berjaya juga buat acar buah sendiri yang menepati citarasa my family. Selalu duk makan kat tempat kenduri jer tak pun beli yang dah siap. Ada yg sedap dan ada yg kureng sket rasanya.

Resepi acar buah ni telah diubahsuai dari resipi kak Hanieliza. Oleh kerna my asben and i suka acar buah yang rasanya bersahaja.. takde rasa rempah ratus.. so i skip rempah kari ikan. 


ACAR BUAH

Bahan
  • 500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]
  • sedikit cili api jeruk [jika suka]
  • belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]
  • jeruk limau

Bahan Mesin Halus
  • 500 gm bawang kecil
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 cm halia
  • 100 gm cili kering
  • 3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]( skip)

  • 500 gm minyak
  • 500 gm gula pasir
  • 1 botol kecil cuka
  • 1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.

Source : Hanieliza

1 comment:

  1. salam yani,
    lorekan cistat tu, adunan chees + blckberry kaler, kacau rata & lorek atas cistat

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails