Wednesday, January 12, 2011

My tanaman

Sebahagian pokok-pokok yang berada di belakang rumah.

bendi


pokok jambu yang sentiasa berbuah


pokok kedondong
wpun baru ketinggian paras lutut, sentiasa berbuah.

tanaman di tepi pagar.. 
sampai jemu memakannya.

pokok bunga nasi kerabu( nama lain xtahu ler)
ni pun tanam juga.. senang bila nak buat nasi kerabu kaler biru

my pokok mint.. sedap ni buh dlm laksa penang


9 comments:

  1. Bestkan bila ... tanam sendiri , kuti sendiri , masuk kuali sendiri .... makan pun sendiri ...

    Tak makan pun tak pa ... tengok dia berbuah tu pun satu kepuasan ....

    ReplyDelete
  2. Yani

    best ada mcm2 pokok kat umah ni, nak gunakan petik jer..kat umah ai cuma daun pandan jer menjadi...tu pokok cili berbulan2 tak berbuah2 in the end kering & terus kondem...haizz

    ReplyDelete
  3. Salam..

    Kak Yani..Bunga Telang tu...Wahhhh..kedondong pun ada..wat jeruk best tuuuu

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Yanie..
    Uihhhh!!! Macam2 ada..

    ReplyDelete
  5. Bestnya ada real farmville kat blkg umah..

    ReplyDelete
  6. wahhh sorang lg peladang jaya.. jeles tengok org dpt cucuk tanam nih.. hu hu

    ReplyDelete
  7. jelesnya tengok tanaman yg subur cam tu... kak rose ni tanam semua x menjadi!

    ReplyDelete
  8. seronok nya mesra dgn alam kita dapat balik hasilnya.. kak ilah nak tunggu pencen nak mula kebun semula.. lani tgkat 6 tak dpt lah tanam..dulu masa di P.Dickson rumah banglo tanah luas leh tanam2...2 thn makan sayur freee..

    ReplyDelete
  9. Chik Att... betul tu satu kepuasan bila tengok hasilnya.

    Kak yat Maria... kita serupa.. pokok cili susah nak hidup.. idup pun cinoek je.. adalah 3-4 biji buah.. nanti ada masa kita wat tayangan pokok cili pulak.

    Nenie.. kedondong tu pokok dia kecik lg.. buat x banyak. Nak buat jeruk pun tak boleh lagi.. cukup sekadar buat jus je.. tp dia rajin berbuah.

    Sari mmg best.. ada lg pokok salad dan tomato sedang membesar.. harap2 pokok tomato tu berbuahlah nanti. Mesti sonok my kids tengok.. tambah pulak dorang ni suka sgt mkn tomato.

    K.Nor.. tak berjaya lagi pong... ada pokok yg ditanam tak nak hidup.. :-(

    K.Rose tanam pokok munger ros mesti menjadi punya kan..kan.. ehehe gurau je..

    Kak ilah.. wah kak ilah syok nyer ada rumah banglo tanah luas.. abih tu sape yg tinggal kat rumah tu sekarang?..
    saya ni baru setahun pindah rumah sendiri. Tu yang pulun tanam macam-macam.. takut tumbuh lalang.. Dari duk tumbuh lalang baik kita tanam dgn pokok-pokok yg beri hasilkan.. Tp ada satu part, tanahnya kering kontang.. rumput pun takmo nak idup...

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails