Wednesday, January 12, 2011

Ikan Bawang Putih

Inilah masakan hasil ngendap "rumah kak Ayu S'pore' semalam. Memang sedap sangat. Boleh buat lagi dan lagi cuma kena kurangkan cili padi. Semalam hanya guna 10 biji cili padi + 3 biji cili merah. Berasap rasa telinga. Kesiah budak-budak nak makan. Walaupun pedas dorang tetap juga makan.. katanya SEDAP..




Ingredients:-
  • 1 ekor ikan tilapia ( Saya guna ikan bawal)

Ingredients Untuk Sos:-
  • Minyak untuk menumis
  • 5 cili merah dihiris asar- Ayu gunakan 1 aje -sama dgn kak Ayu.
  • 2 sudu besar bawang putih kisar
  • 20 ulas cili padi dikisar kasar ( sy kisar 10 biji cili padi + 3 biji cili merah)
  • segenggam daun selasih-(Ayu tak letak sebab tak ada)
  • 2 helai daun limau perut
  • 1 cawan air jarang
  • sedikit kicap hitam
  • sedikit sos ikan Thai
  • gula secukup rasa
  • 1 sudu besar jus limau nipis ( tambah sendiri bg ada rasa masam2 sket)

Method:-Besihkan ikan, kemudian bilas dengan air garam dan lumurkan dengan sedikit tepung jagung (Ayu lumurkan dengan sedikit garam, sy guna tepung serbaguna) dan goreng hingga garing dengan minyak yang secukupnya. Kemudian angkat ikan dan letakkan dalam pinggan panjang yang dalam sedikit untuk disiram dengan sosnya.

Method Untuk sos:-
Tumis bawang putih hingga layu, masukkan cili padi, air kicap hitam, sos ikan, gula, daun selasih dan daun limau perut. Biarkan ia mendidih, Masukkan cili merah. Sos ini rasanya mestilah pedas, manis, lemak dan sedap. Matikan api. Curahkan sos ini diatas ikan yang siap digoreng tadi. Hidangkan dengan nasi ayam.
Sources:-From Sakina Oylao Abdullah@Resipi Pesta Perut / Kak Ayu

1 comment:

  1. salam yani,
    aduhai kesiannya budak2 tu makan...
    mungkin lain kali kena kurangkan cili padinya tu..
    pandai dia orang makan pedas ya..
    yani laju update akak dah tak terkejar dah ni..heheh..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails