Monday, January 10, 2011

Arrowhead chips

Chips yang hanya boleh dibuat sekali setahun je ni.. Time CNY je ada jual arrowhead. Sape yg tak kenal apa itu arrowhead boleh tanya "pakcik google" . Semua arrohead yg makcik beli dah dijadikan chips.. takde tinggal seketul pun utk diambil gambo.


Bahan-bahan:-
  • Arrowhead
  • minyak
  • sedikit garam



Cara-cara:
  • Basuh dan kupas kulit arrowhead. Sagat nipis-nipis.
  • Panaskan minyak yg byk dlm kuali. Masukkan sedikit garam.
  • Goreng arrowhead hingga perang.
  • Sejukkan- kemudian boleh disimpan dlm bekas kedap udara.

7 comments:

  1. yeah..Sally pun dah buat semalam..memang tiap2 tahun tunggu arrowhead ni..skrg still mahal lagi per kg. Sally taburkan dengan serbuk lada hitam lepas goreng..memang sangat crispy kan..lemak2 gitu.

    ReplyDelete
  2. wahhh td gi giant, lupa nak intai arrowhead ni.. huhu.. rindu nak ngap lg kerepek ni..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer..setahun sekali x boleh tahan bila keluar terus sambar tadi 5kg buat goreng esok cuti hol. kalau nak sedap lagi masa goreng letak bawang putih dgn garam yg ditumbuk cpurkan air ckit.adusss wangi

    ReplyDelete
  4. wah! sedap ni makan sambil layan tenet...

    ReplyDelete
  5. Sally.. last week i beli RM3+/kg. This week harganya lg murah.. RM2+/kg .. Next week mungkin lg murah agaknya. Ooo tabur lada hitam pun sedap ye.. bolehlah try.. Mmg sedapkan. Rasa lemak2..tak letak apa2 pun dah sedap.

    K.Nor... jgn lepaskan peluang. Setahun sekali je nak buat kerepek ni.

    Issnita... fuyoo 5kg?? Banyak tu. Tapi kalo dah start ngap tu 5kg pun boleh abih. Wah ada cara baru utk lg sedap.. boleh try ni.. nampak gaya kena beli lagilah arrowhead sementara masih ada kat pasar tu.

    Aznita.. mmg sedap sambil layan tenet ke.. nonton tv ke.. dan kalo saya sambil baca novel pun ok.. boleh tak ingat donia.. ahaha

    ReplyDelete
  6. Yani,
    dekat2 nak habis nnt beli byk2...then bungkus dengan newspaper, simpan kat fridge boleh tahan gak dalam sebulan dua. Org dah habis kita still boleh goreng lagi..tu dak kira ada luar musim tu...hheh

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails