Paratha Sardin Puff
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 5 keping paratha
- Sebiji telur
Inti :-
- 1 tin kecil sardin
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji cili merah - dihiris
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Sedikit serbuk lada sulah
- Sedikit minyak masak
- 1 sudu besar jus limau nipis
Cara-cara:-
Untuk Inti:-
- Asingkan ikan sardin dan sosnya dari tin. Hancurkan ikan sardin menggunakan garfu.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan ikan sardine dan kacau. Kalau terlampau kering, masukkan 1-2 sudu besar sosnya.
- Masukkan pula cili merah, garam, gula, serbuk lada sulah dan jus limau nipis. Biarkan kering sedikit kemudian bolehlah dipadamkan api.
Untuk puff :-
- Panaskan oven pada suhu 180 degree.
- Potong paratha kepada 4 bahagian. Isikan setiap bahagian dengan inti sardine tadi.
- Rapatkan semua tepi paratha dengan menekankannya dengan garfu.
- Sapukan telur pada permukaan puff. Bakar puff dengan suhu 180 degree selama 20-25 minit.
pratha tu pulak buat camna?gulung and then celup dlm telur and then goreng ke?
ReplyDeletesorry.. terlupa pula nak type cara-cara buat puffnya. Ok thanks.. dah edit kat atas tu..
ReplyDelete