Bahan-bahan:-
Nasi:
- 2 cawan beras
- 1/2 kotak kecil santan
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam
- 3 cawan air
- 1/3 cawan ikan bilis
- 3 sudu besar cili giling
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2cm halia
- sedikit belacan
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air asam jawa
Bahan sampingan:-
- 1 cawan ikan bilis – digoreng garing
- 2 biji telur tebus
- 1/3 cawan kacang tanah – digoreng
- Timun secukupnya.
Cara-cara:
Untuk nasi:-
- Basuhkan beras dan toskan.Kemudian masukkan beras ke dalam periuk nasi.
- Masukkan santan,air,daun pandan dan garam. Masak nasi seperti biasa sehingga masak.
Untuk sambal:-
- Kisar bawang besar,bawang putih, halia dan belacan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili giling. Kemudian kacau.
- Masukkan pula ikan bilis yg telah dikisar dan juga air asam jawa. Masak lagi dengan api perlahan sehingga pecah minyak. (Lagi lama sambal dimasak, lagi sedap)
- Perasakan garam dan gulanya.
- Apabila nasi masak bolehlah hiding nasi lemak ini bersama dengan bahan sampingan lain seperti ikan bilis goring, kacang tanah, telur rebus, timun dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment