Bahan-bahan:-
- 3 ekor ikan
- 1/2 biji bawang besar.- dimayang
- 1 ulas bawang putih- dimayang
- 2 sudu besar cuka
- 1-2 sudu besar gula
- sedikit air
- sedikit garam
- 1 biji cili padi
- 1 biji cili hijau
- garam kunyit secukupnya
- Ikan dibersihkan dan diletakkan garam kunyit. Perap sekejap dalam 5 minit.
- Goreng ikan sehingga garing.
- Keluarkan minyak dari kuali. Biar tinggal sedikit hanya cukup untuk menumis.
- Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili sehingga wangi.
- Masukkan cuka dan sedikit air. Biar sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Perasakan garam dan gulanya. Biar sekejap sehingga kuahnya meresap ke dlm ikan. Bolehlah tutup api.
No comments:
Post a Comment