Monday, October 18, 2010

Kacang botol goreng

Kacang botol goreng dgn pes cili sangai. Caranya senang je.. panas je pes cili sangai tu kat dalam kali. Pehtu buh kacang botol yang dihiris. Gaul sekejap ja.. dah angkat dan boleh dihidangkan.
Resipi pes cili sangai tu ambik kat sini.Kat bawah ni tempek semula resipi dari sana

PES CILI SANGAI
  • 1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
  • 2 cawan barang putih ~ (1 labu)
  • 2 cawan bawang merah ~ (9 biji) - sy guna bwg yg siap goreng
  • 1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
  • 1/4 cawan air asam jawa pekat
  • 1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
  • 1/4 cawan sos ikan
  • 1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)
Cara-cara:-
  1. Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
  2. Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
  3. Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
  4. Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
  5. Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
  6. Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
  7. Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

* yg dlm kurungan tu sukatan org sana buat.. sy buat ikut sukatan asal.. wat stok banyak2 simpan dlam peti ais.
* utk bwg merah tu sy guna bwg goreng yg dah siap (kes terlampau ghajen dan nak kejar masa ehehe).

2 comments:

  1. wahhh yani buat satu adunan ya.. banyak tuh.. tp paste ni mmg boleh dipelbagaikan kan.. boleh buat mcm2. kakyu mmg suka benor dgn paste ni, dia panggil magic paste.. paling dia suka buat tomyam dgn paste ni.. :)

    ReplyDelete
  2. nak try gaklah wat tomyam.. dah lama tak wat tomyam sebab takde pes.. emm bolehlah try esok ni..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails