- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 biji telur
- 5-6 helai daun pandan
- sedikit garam
- 2 cawan kelapa parut
- 1 keping gula melaka
- 1 sudu besar gula merah
- sedikit garam
- 1/3 cawan air
- 1 helai daun pandan disimpul
- 1 sudu besar tepung gandum/tepung jagung
Untuk inti:-
- Masak gula melaka,gula merah, garam dan daun pandan bersama air sehingga gula larut.
- Kemudian masukkan kelapa parut, kacau sehingga agak kering.
- Taburkan tepung ke atas kelapa tadi. Kacau lagi sehingga kering.
- Kisar daun pandan dengan secawan air. Kemudian tapis untuk ambil airnya.
- Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam pengisar dan juga air daun pandan tadi. Kisar sehingga semuanya sebati.
- Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak.
- Ambil satu senduk adunan tadi. Masukkan dalam kuali. Buat macam goreng telur dadar.
- Apabila bahagian bawahnya sudah masak, balikkan pula ke bahagian satu lagi.
- Apabila sudah masak, angkat dari kuali. Kemudian masukkan inti.
- Lipat pada bahagian bawah, kiri dan kanan. Kemudian gulung.
- Ulang langkah 4 hingga 7 sehingga habis.
No comments:
Post a Comment