Menu lunch hari ni ayam masak merah berempah yang resipinya diangkut dari rumah Kak Nor Ganu. Walaupun ada benda yg terpaksa ditukar ganti dan bahan sampingan terlupa nak letak. Namun rasanya tetap sedap bangat.
Sape-sape yang belum try lagi resipi ni bolehlah cuba.. memang tak rugi. Kat sini nak tempek gaklah resipi yg diangkut dari "Ganu" nun.. untuk rujukkan akan dtg.. Minta ijinlah ye Kak Nor..
AYAM MASAK MERAH BEREMPAH
1/2 ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
bahan penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
bahan blend:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai
3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas (buh 11/2 sb ja.. sbb dlm umah ni ada kanak2 ribena)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa ( stok asam jawa dan balik ke kedai.. terpaksa ganti dgn lime powder)
sedikit air
garam dan gula
minyak
bahan2 sampingan: (terlupa nak buh gara2 kalut sgt bila anak2 dah balik dari skool. si kecik plak dok merengek tak selera...sebab dah ter____k dlm drypers. )
2 bj cili hijau ~ dipotong 2
2 bj cili merah ~ dipotong 2
1bj tomato ~ dipotong 6
1 labu bawang besar ~ dipotong 6
ijin... mmg sentiasa ijin.. hehe
ReplyDeleteaik.. gelap jer rumah yani ni?
cat baru ek :)
lepas raya baru tukar cat baru.. hehe
ReplyDelete