Kepah spaghetti
Bahan-bahan:-
- 1/2 kg kepah
- 300g spaghetti
- 1 tin kecil tomato puree
- 2 biji tomato - dikisar
- 4 batang cili kering-dipotong pendek2 lebih kurang 3cm
- 2-3 ulas bawang putih- dimayang
- 1 sudu besar serbuk pati ayam
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara:-
- Rebus spaghetti mengikut arahan di peketnya.
- Untuk sosnya: Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan cili kering sehingga bawang putih mula kekuningan.
- Kemudian masukkan puri tomato dan juga buah tomato yang telah dikisar. Masak sehingga kuahnya agak pekat.
- Masukkan pula kepah yang telah dibersih dan ditoskan airnya. Kacau sekejap kemudian tutup kuali selama 2-3 minit atau sehingga kepah nampak terbuka kulitnya.
- Lepas itu masukkan spaghetti yg telah direbus tadi.
- Masukkan serbuk pati ayam,garam dan gula. Kacau sekejap sehingga semuanya sekata tapi jangan terlalu lama. Kalau terlalu lama spaghetti akan menggembang. Ini akan menjejaskan rasanya.
** Tip: Gula perlu letak banyak sikit untuk seimbangkan rasa masam tomato.
No comments:
Post a Comment