Try makan laksa johorlah pulak. Mungkin tak sesedap org johor yang masak....*_< . Gambo tak berapa cantiklah pulak. Malas nak snap banyak kali. Snap 2-3 keping terus letak kamera kat tepi. Pehtu duduk makan. Laporrr....
Resipi amik dari freeda Myr.
Bahan-bahan ( 12-15 orang )
* 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
* **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
* Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
* udang basah 100gm
* isi ikan kurau - 20 gram dibakar
* 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
* **Bahan B (dimesin)**
* bawang besar - 3 biji
* cili kering - 15 tangkai
* halia - 2 ibu jari
* lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
* serai - 2 batang diketuk untuk tumis
* asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
* santan pekat 1 kotak / lebih
* 1 paket kerisik
* 1 paket kecil rempah kari
* bawang putih -3/4 ulas
* **Bahan Hias**
* limau kasturi belah 2 dan buang biji
* timun di racik halus
* tauge buang ekor (segar)
* jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
* bawang besar hiris halus
* lada merah/lada hijau dihiris
* Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
* Kicap kipas udang / kicap manis
* ** Sambal Belacan
* -lada merah 5/6 biji
* -Belacan melaka - 30 gram dibakar
* Bawang Merah 1 biji kecil
Cara-cara
1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
2. **Penyediaan kuah**
3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
7. masukkan asam keping
8. tambah garam dan gula untuk rasa
9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
10. **Sambal belacan**
11. mesinkan semua bahan dan hidangkan
12. SELAMAT MENCUBA
emm...singgah sebentar kat sini ida nak laksa Johor sepinggan...sedap jugakan laksa johor ni...pernah la juga buat...tapi ulaman dia tak der daun kesum masa tu...kureng kit
ReplyDeleteSalam Kunjung.. tak pernah cuba lagi ni.. will try insyaAllah. follow ya
ReplyDeletenampak sedap je laksa kak yani ni...selalu follow myresepi dulu..sekrg bru jumpa blog kak yani...ade masa jenguk2 la pulak dapur eina ... www.mamaeina.blogspot.com
ReplyDelete