Choco Walnuts Scones
Bahan-bahan(4-5 orang):-
- 100g tepung gandum
- 100g tepung berprotein tinggi
- 2 sudu kecil baking powder
- 50g mentega sejuk
- 50g susu segar
- 50g yogurt asli(tanpa perisa)
- 50g chocolate chips
- 1/3 cawan walnuts
- 2 sudu besar madu
Cara-cara:
- Ayak tepung gandum, tepung berprotein tinggi dan juga baking powder.
- Masukkan mentega ke dalam tepung tadi, ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan pula chocolate chips dan walnuts yang dicincang kasar. Kacau biar sekata.
- Dalam bekas lain campurkan susu segar, yogurt dan madu.
- Kemudian masukkan no.4 ke dalam no.3. Uli sehingga menjadi doh lembut.
- Balut doh dengan cling wrap. Simpan dalam peti sejuk selama 5-10 minit.
- Taburkan sedikit tepung ke atas papan canai. Canaikan doh jadi bentuk panjang. Taburkan sedikit tepung ke atasnya. Lipat dua doh tadi.
- Ulang langkah 7 sebanyak 2-3 kali. Akhir sekali canai doh setebal 2.5cm. Potong doh seperti di dalam gambar.
- Bakar scones di dalam oven dengan suhu 200℃ selama 15-18 minit.
emmmmm nampak cam sedap.....
ReplyDelete