Saturday, October 23, 2010

Choco Walnuts Scones


Choco Walnuts Scones
Bahan-bahan(4-5 orang):-
  • 100g tepung gandum
  • 100g tepung berprotein tinggi
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 50g mentega sejuk
  • 50g susu segar
  • 50g yogurt asli(tanpa perisa)
  • 50g chocolate chips
  • 1/3 cawan walnuts
  • 2 sudu besar madu


Cara-cara:
  1. Ayak tepung gandum, tepung berprotein tinggi dan juga baking powder.
  2. Masukkan mentega ke dalam tepung tadi, ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  3. Masukkan pula chocolate chips dan walnuts yang dicincang kasar. Kacau biar sekata.
  4. Dalam bekas lain campurkan susu segar, yogurt dan madu.
  5. Kemudian masukkan no.4 ke dalam no.3. Uli sehingga menjadi doh lembut.
  6. Balut doh dengan cling wrap. Simpan dalam peti sejuk selama 5-10 minit.
  7. Taburkan sedikit tepung ke atas papan canai. Canaikan doh jadi bentuk panjang. Taburkan sedikit tepung ke atasnya. Lipat dua doh tadi.
  8. Ulang langkah 7 sebanyak 2-3 kali. Akhir sekali canai doh setebal 2.5cm. Potong doh seperti di dalam gambar.
  9. Bakar scones di dalam oven dengan suhu 200℃ selama 15-18 minit.

1 comment:

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails