Saturday, September 8, 2012

Tepung Boko Ubi Kayu

Tepung boko ni salah satu resepi traditional org-org kelate. Boko bermaksud talam. So boleh jugalah kalau nak panggil tepung talam ubi kayu. Tapi tepung talam ubi kayu versi kelantan ni lain sikit. Dia lembik.. takleh nak potong-potong macam yang biasa duk jual kat negeri-negeri lain.

Biasa orang buat kuih ni dengan cara mengukus. Bahagian hijau tu ubi kayu yang diparut or sagat. Kemudian dicampur dgn air pandan dan juga gula. Kemudian dikukus sehingga masak. Tapi my kakak ajar bahan-bahan untuk ubi ni dicampur semua dan dimasak diatas api kecil sehingga parutan ubi bertukar ke warna jernih.

Bahagian atas putih ni org kelate panggil kepala santan ... Santan pekat yang dicampur dengan sedikit garam dan tepung beras. Kemudian dimasak sehingga pekat.


Kat bawah ni resepi tanpa sukatan yg tepat... main ikut byk mana ubi kayu yg ada.


 
Tepung Boko

Bahan-bahan:
Lapisan hijau:
  • 2 cawan ubi kayu yang diparut
  • 6-8 sudu besar gula
  • 1/2 cwn jus pandan dari 3-4 keping daun pandan
  • 1-2 titik pewarna hijau
Kepala santan:
  • 1 cawan santan pekat
  • 1-2 sudu besar tepung beras
  • sedikit garam

Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan-bahan lapisan hiaju ke dalam kuali. Kacau sehingga masak. (semua ubi yg disagat membentuk warna jernih). Tuang ke dalam bekas yang sesuai. 
  2. Masukkan semua bahan kepala santan . Masak sehingga pekat. Tuang ke atas  lapisan hijau tadi.



"ngap............"




1 comment:

  1. Salam kak! Selamat Hari raya!!! mcm ghupa tepung pelita ya? sedapnya kuih2 mcm niii, mana ler nak carik ubi kayu kat sini huhu.... Otanjyobi omedetou utk cik abe yerr :D

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails