Koleh Kacang Hijau
Sumber: Che' Iza myresipi
Bahan-bahan ( 7-8 orang )
- 1 cwn santan pekat **
- 1 cawan gula merah *
- 2 sb gula pasir *
- 1 cwn air *
- beberapa helai daun pandan disimpul *
- 2 cwn santan
- 1 cwn tepung kacang hijau
- secubit garam
Cara-cara
- Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
- Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
- Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
- Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
- Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...
saya peminat setia koleh kacang... tapi tahu makan jer, hehehe
ReplyDeletebestnya koleh kacang ni, peberet akk ni....perggghhh
ReplyDeletekuih fav QH n hb ni..penah cuba buat hrtu..tp xmjadi..tp resepi yg blainan la..
ReplyDeleteQH... try resepi ni.. senang je.. Insya Allah jadi..
ReplyDeletekak Liza... kalau peberet.. bagus buat sendiri.. boleh makan banyak2.. puas hati
ReplyDeletetry buat sendiri pulak.. boleh mkn puas2
ReplyDelete