Oppss ... sebut pasal raya.. Nak ucapkan Selamat Hari Raya pada yang beraya hari ni.. hihi termasuk ler tuan rumah. Alhamdulillah selesai juga pose selama 6 hari.
Saiz tart berbanding dgn duit lima posen
Kat bawah ni resepinya dan kalau nak tengok tips ke... cara nak deco ke boleh tengok kat sana
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Muat satu mulut je ni..
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Selamat hari raya..hulur sikit katsini cistat itu..
ReplyDeleteala rahel... cistat ni hy tinggal gambo je. Kalau rahel dtg sanggup buat semula..
ReplyDeletesalam perkenalan.....alahaii...terliuq hbs! sy de buat haritu tp xkilat pn gini...kene menuntut ilmu ni hehe jemput2 la ke blog sy juge cakesnjoy.blogspot.com ....sy budak br blajar...hihi
ReplyDeleteoh ye ke.. takpo try lagi lain kali..
Delete