Thursday, September 20, 2012

Ayam Pakpik

Resipi yang pernah dikongsi di Myresipi suatu ketika dahulu dengan nama AYAM PAPRIK.. Tapikan tapikan dulu kita tak tahu pun apa nama sebenar masakan ni. Main follow je nama yg tertulis kat buku resipi... typo erro rupanya..
Nama sebenarnya AYAM PAKPIK . Buku resipi tu kawan MIL yang bagi.. Buku resipi dari persatuan apa entah.. persatuan kaum ibu-ibu ke atau persatuan wanita UMNO ke.. emm entahlah lupa yg pasti persatuan wanita-wanita Pasir Mas.
Buku tu kita siap bawa pergi jepun lagi.. Sebenarnya banyak resipi nak try tapi masa kat sana tak cukup bahanlah pulak... Bila balik sini lupa daaa kat mana letak. Entah-entah tak angkut balik.. huwaaa...


Ayam Pakpik

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • 1/2 ekor ayam
  • [ Bahan kisar ]
  • 1 inci kunyit
  • 2 batang serai
  • 10 biji cili padi
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • sedikit belacan
  • [ Bahan hias ]
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
  • sedikit garam, gula dan perisa
  • 1 keping asam keping


Cara-cara:
  1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Lumurkan dengan sedikit garam.
  2. Goreng ayam sehingga separuh masak
  3. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing
  4. Masukkan ayam, asam keping, daun limau purut, bawang besar, garam, gula dan perisa serta sedikit air.
  5. Masak sehingga ayam masak sepenuhnya


No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails