Bagi penggemar taufu bolehlah try resipi ni.. kena dengan selera my family. Rasanya sedap. Rangup di luar, lembut di dalam.
Bahan-bahan:-
- 1 pek japanese pressed tofu
- 1/2 - 1 cawan breadcrumbs
- 1 sudu besar serbuk pati ayam/ cheese powder
- 1 biji telur
- Lapkan tofu dengan kitchen paper atau boleh letak kat dlm penyejat. Kalo guna penyejat, biarkan tofu tu kat dlm penyejat dlm 15-20 minit. Biar air kat dlm tofu tu keluar sket..
- Pehtu potong tofu kecil-kecil dlm bentuk kiub.
- Masukkan breadcrumbs dan serbuk pati ayam ke dlm plastik beg yg bersih. Goncangkan biar bercampur rata.
- Celup tofu ke dalam telur. Kemudian masukkan ke dalam plastic bag yg ada breadcrumbs tadi.
- Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
- Bolehlah dihidang panas-panas
salam kak yani...aum aum aummmmm...enakkk
ReplyDeletewusshh.. bab crispy nih yang tak tahan nih..
ReplyDeleteTofu is my fav! Kena try!!! :D
ReplyDeletesimple je. tapi nampak sgt sedap. [tgh lapa nihhhh... aduhhhh tempting!!!]
ReplyDeletenanti saye try k.
salam yani,
ReplyDeletepenyejat tu apa ya..akak ni kalau bahasa melayu yg chim2 macam gini memang fail..hehe cakap aje orang melayu tapi vocabulary susah2 akak tak reti..japanese pressed tofu tu is it yang tauhu lembik yg boleh goyang gergaji tu ke?..bukan yg dalam tube kan?..yang empat segi putih tu ke?..
bolehlah masuk list akak suka tauhu2 ni..
salam.. ni kak yani ke? kak yani pasir mas?
ReplyDeletemaaf kalu silap org =)