Tadi tak letak pun esen vanila... sbb lupa nak beli time gi shopping Ahad lepas. Nak gelek tayar keter pi shopping semata-mata nak beli esen vanila takut terbabas pulak. Harga esen tu dalam Rm2 je... maunye abih dalam RM100. Macam-macam benda pula yg masuk dlm troli nanti... *^-~*.
Resipi asal dari dayang jack. Tapi angkut dari rumah kak nor. Terima kasih pada kedua-duanya.
EGGLESS CHOCOLATE CAKE
souce: Dayang Jack
bahan-bahan :
- 1 cawan (125g) tepung naik sendiri
- 1 1/4 cawan gula perang (soft brown sugar)
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan air sejuk
- 1/3 cawan minyak jagung / minyak masak
- 1 sk serbuk soda bikarbonat - lain kali nak guna 1/2 sk je.. sbb kurang suka dgn rasanya.
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk cuka / jus lemon
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160-170C. Lengserkan loyang kek (DJ guna yg berukuran 17.5 cm) dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Ayakkan tepung, koko, serbuk soda bikabonat di dlm mangkuk adunan. Kemudian masukkan gula. Kacau rata-rata.
- Masukkan susu, air dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu. Pastikan adunan tidak bergentel dan gula larut. (Jika perlu, boleh juga diputar dgn mixer)
- Masukkan minyak jagung/minyak masak. Kacau lagi dgn menggunakan senduk kayu.
- Akhir sekali, barulah dimasukkan cuka atau jus lemon. Kacau cepat2 hingga adunan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Jika suka, bolehlah dihiaskan dgn topping atau ganache.
***tidak perlu letak garam sb tepung naik sendiri sudah ada kandungan garam.
No comments:
Post a Comment