Thursday, December 23, 2010

Kek Karot Daisy

Satu lagi resipi amik dari buku resipi Daisy Corn Oil.

Bahan-bahan:-

Bahan A
  • 4 biji telur gred A
  • 220gm gula kastor
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan B
  • 200gm Minyak jagung daisy
  • 200gm Lobak Merah- diparut
  • 1 biji epal hijau ( sendiri tambah.. hehehe)
  • 60gm walnut- dicincang kasar (xde stok so ganti dgn almonds nibs)

Bahan C ( campur semua dan sebatikan)
  • 300gm tepung naik sendiri
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbinat
  • 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

cheese frosting
  • 1 sudu kecil minyak jagung daisy ( x letak)
  • 250gm creamcheese
  • 80gm mentega
  • 50gm gula aising
  • 2 sudu besar jus oren
  • 12-15 biji marzipan lobak merah. ( xde..)
kek karot dlm buku ni cantik sgt hiasannya
tp saya tak dan nak hiasa lawa-lawa camni..

Cara-cara
  1. Putar telur selama 2 minit, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit- putar selama 3 minit
  2. Masukkan garam- putar dengan kelajuan sederhana
  3. Masukkan minyak jagung sikit demi sedikit, putar lagi 1 minit
  4. Masukkan lobak merah dan walnut. Perlahankan mesin, masukkan bahan C- kacau sebati.
  5. Tuang adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 170 degree selama 40-50 minit - sejukkan.
  6. Untuk membuat cheese frosting, putar cream cheese dan mentega selama 2 minit. Masukkan gula aising- putar lagi 3 minit.
  7. Akhir sekali masukkan jus oren dan minyak jagung- sebatikan
  8. Hias kek lobak merah dgn cream cheese frosting dan letak marzipan lobak merah sebagai hiasan.

Petua:-
Lobak merah yang diparut, dimasukkan ke dalam kain bersih dan diramas supaya air lobak merah keluar, agar kek halus dan gebu.

4 comments:

  1. cantik cantik kek kak yani buat..tangan kak yani mmg seni betul..gambar pun sangat menawan hati.kek kat bawah tu pun menggoda, tak tahu mana satu gambar dari buku ngan kek kak yani..kak yani buat la buku..kompom tergoda..saya akan jadi pembeli no.1..walaaaa..hehe

    ReplyDelete
  2. salam kak yani...sependapat dgn kakak mapin tuh...sgt la tergodaaa...nak singgit bole?? ekekekkee

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Dah lama ikut, cuma baru tergerak nak meninggalkan jejak..

    Saya suka tengok hasil jemari yani yang diterjemahkan melalui makanan.. Menggoda jiwa..

    ReplyDelete
  4. Izah.. akak dah antar proposer kat penerbit buku. Tapi sampai sekarang belum ada jawapan lagi.. dia kata nak terbit buku ni bukan senang.. kena buat marketing research dulu... kalo berjaya diterbitkan buku nanti akak akan war-warkan di sini ok.. ehehe.. doa-doakanlah..

    Hani.. nak singgit je.. tpi kalo mai sini akak bg pree je..

    Salam kembali buat Hann.. terima kasih.
    Hann pun apa kurangnya..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails