Tuesday, December 14, 2010

Roti kentang

Kak Nor .. inilah ghupe roti kentangku yg huduh.. huhuhu... walaupun tak encem macam yang kak nor dan org lain buat namun roti ni tetap laku jugak.. konon buat utk bekfes esok.. Lani dah tinggal 7 ketui...

bentuk bulat..


Walaupun ghupe roti ni tak sama cam org lain buat.. nak juga tempek resipi yg amik dari blog kak nor ke sini.. Hari ni mungkin nak try buat lagi.. lagipun belen krim tu masih ada. Dgn tunjuk ajar dr kak nor.. harap2 kali ni menjadilah roti kentangku..

ROTI KENTANG by Che Mat Gebu
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan Doh :-)
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Bahan Kastard - Resipi Mat sendiri :-)
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA:-)
UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.

CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...

3 comments:

  1. assallam yani..okay ape akak nengok roti kentang mu itu..geba gebus lagi tu..kalau anak2 tak mau akak ambik semua ya..hehe

    ReplyDelete
  2. yani, agaknya api atas on tak? tak hangus lg rasanya tu, geseng2 jer sket .. tkper at least laku kan.. yg belen tu bak sini, sedap tu :)

    ReplyDelete
  3. kak anymz.. kalo akak teropong betul2 roti tu.. adalah yg x sama macam owang lain buat.. kastard dia tu dah jadi sama kaler dgn roti bahagian atas tu.. org lain buat jd kaler kuning.. ehehe

    Kak Nor... muaaahh.. tq.
    agaknya sebab sy guna api atas bwh.. tu yg jd lagu tu.. sebelum ni dok setting gitu je time bakar roti2 lain. Nak try buat sekali lagilah.. x puas hati.. rasanyanya kalo oven saya ni kena guna api bwh je.. pehtu on kipas biar panas keseluruhannya.

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails