Ni versi bun burger non butter, non oil and non egg. Sesuailah untuk sape-sape nak diet. Macam mana pun terima kasih pd ros sebab bg idea untuk buat bun burger bijan hitam ni.
Bahan-bahan:
- 100g air
- 120g water roux ( hasil dari 2 sudu besar tepung gandum + 10 sudu besar air)
- 300g tepung height protin
- 2 sudu kecil yis kering
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar bijan hitam
- sedikit bijan hitam
- 1 sudu kecil madu
- 1 sudu kecil air
Cara-cara :-
- Masukkan semua bahan ke dam breadmaker. Pilih setting untuk doh.
- Keluarkan doh dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan doh selama 5-10 minit lagi.
- Buat semula bentuk bulat roti tadi. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda.
- Sapukan permukaan roti dengan madu yang telah dicampurkan air. Taburkan sedikit bijan hitam ke atasnya.
- Bakar roti selama 12 minit dengan suhu 180 degree.
Burger untuk anak-anak dan papanya
Lepas siap buat yang dorang punya baru buat burger salad ni utk diri sendiri. Dorang tengah makan baru siap burger ku yg comel ni ehehe.. Tak sangka ada pulak yg jealous. Isshh.. anak-anakku ni mmg pelik. Boleh terliur bila tengok burger yg kaya dengan sayur ini. Boleh pulak tu tak puashati sebab dia punya ada daging burger... sekarang ni dah berjangkit pada si kecil. Makan burger takmo makan daging.. *^_^* . Takpe lain kali mama buat semua burger salad je.. boleh jimat..
No comments:
Post a Comment