Hari ni macam melepas geram buh entry yang tertunggak sebelum laptop ini dirampas oleh kanak-kanak ribena. Tapi roti ni utk bekfes pagi ni...
Jom bekfes semua!
Roti tu guna resipi dari kak nor.. malas nak cari resipi lain. Resipi ni dah ada dlm paler.
BASIC DOUGH my style (sumber :knor)
* 380gm tepung high protein (tpg roti)
* 3 sudu besar susu tepung ( x letak sebab dah ganti air dgn fresh milk)
* 80gm gula castor
* 3 sudu kecil yis segera
* 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
* 100ml air
* 100gm water roux
* 1/2 sudu kecil garam
* 30gm butter
* 30gm shortening
Butter Cream
butter + kreamwell + susu pekat manis + chocolate rice
Oleh kerna diriku terlampau GHAJEN.. water roux tu hanya guna 2 sudu besar tepung + 10 sudu besar air... pehtu masuk dlm microwave..
1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
hebat2.. bila resipi dh duk dalam paler.. hihi.. ni bawak roti sardin sandwich .. jom makan :)
ReplyDeleteslm ukhwah..menarik tgk recipe tu la...tp i slalu fail buat roti...huhuhu..kalau xde BM tuh process nya mcm mana plak eh?
ReplyDeleteuittt yani.. lam paler ni ingat kat roti ni jek... nak 2 ketui gak yani.. hehe
ReplyDeleteKalo xde krimwell tu blh ganti dgn bende lain x?
ReplyDelete