Wednesday, December 15, 2010

Kek Lapis Pandan Daisy

Resipi dari Chef Liza Zainol. Buku resipi yg dapat percuma masa beli minyak jagung daisy time nak raya 2 tahun lepas. Punyalah lama dok perap resipi ni. Baru sekang tergerak nak mencuba resipi2 di dlmnya.

Hiasan kekku yg tak seberapa cantik..
krim pandannya terkeras sedikit.

Kek Lapis Pandan Daisy

Resipi copy dari sini.

Bahan-bahan:-
Bahan A
  • 5 biji telur gread A
  • 25gm ovallete
  • 120gm gula pasir
  • 3/4 sudu besar pewarna hijau ( sy guna 1/2 sb saja..)
  • 70g air pandan ( diambil dari 3 helai daun pandan dicampur dgn1/2 cwn air,mesin dan tapis)

Bahan B (ayak)
  • 150gm tepung gandum
  • 70gm tepung jagung
  • 11/2 sudu besar serbuk penaik

Bahan C
  • 150g minyak jagung daisy ( sy guna jenama econsave je.. :) )
Krim Pandan
  • 5 biji telur
  • 140gm gula kasar
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 60g tepung jagung
  • 40gm tepung gandum
  • 2 cwn air pandan ( diambil dari 6 helai daun pandan dan 2 cwn air,mesin dan tapis)
  • 11/2 cwn santan sederhana pekat.
Hiasan
100g kelapa kering - x letak pun
8 biji ceri merah bertangkai - guna yg takde tangkai je.. perabih stok yg ada
1 helai daun pandan-digunting kecil

Cara-cara
  1. Putar telur dan ovalette selama 3 minit- kelajuan sederhana, masukkan gula pasir sedikit demi sedikit. Putar lagi selama 5 minit sehingga adunan pekat.
  2. Masukkan pewarna hijau dan air pandan sedikit demi sedikit-putar lagi 2 minit
  3. Perlahankan mesin, masukkan bahan B yg telah diayak dan akhir sekali masukkan minyak jagung- sebatikan.
  4. Adunan sedia utk dituangkan ke dlm acuan pembakar yg telah dilapik kertas. Bakar pada suhu 170 degree selama 30-45 minit.
Petua : Untuk mendapat kek yg lembut dan gebu, telur hendaklah direndam di dlm air sejuk selama 15 minit.

Cara-cara membuat krim pandan
  1. Campur semua bhn dan kacau sebati,kemudian tapis dan masukkan ke dlm periuk. Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan sejukkan.
  2. Setelah krim pandan sejuk, bolehlah disapukan ke atas kek dan lapiskan kek dengan pandan krim. Krim pandan dibuat berselang seli dengan menggunakan kantung plastik dan paip memanjang di atas permukaan kek. Hias dengan ceri merah bertangkai dan daun pandan yg digunting kecil.

5 comments:

  1. Salam kak yani...eemmm sedapnyer kek pandan tu..buat ila terliur jer..anyway keep up the good work

    ReplyDelete
  2. ishhh tk cantik lg ke gitu? cantik sgt2 ler tu :)

    ReplyDelete
  3. dah lama carik resipi ni! excited! hihihi. thanks kak yani! ^^

    ReplyDelete
  4. Ana'Aliila.. neh amik sepotong!..

    K. Nor... krem pandan tu terkeras sket. So mengerutu je deco jadinya.

    Blueberry cheese... ur welkam..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails