Resipi asal dari resipi roti bulat. Saje tambah bijan kat atas roti. Ni kopipes resipi dari sana. Tapi roti n i diuli guna breadmaker je... senang >_<
Bahan-bahan ( 8 biji )
- **Bahan A**
- 125g tepung roti
- 2 sk dry yeast
- 2sb gula
- 150ml air (suhu bilik- 40C)
- **Bahan B**
- 125g tepung roti
- 1/2sk garam
Cara-cara
- Masukkan semua bahan A. Kacau rata.Masukkan pula bahan B. Gaul sebati.
- Keluarkan dari mangkuk. Ulikan di atas papan pencanai
- Uli guna kedua-dua belah tangan. Sekali sekala ketuk-ketuk doh pada papan pencanai.
- Uli selama 10-15 minit. Guna 2 belah tangan. Tarik-tarik, tekan-tekan dan juga ketuk pada papan pencanai. Boleh rujuk gambar 2. Uli sehingga bila doh ditarik dengan tangan, boleh nampak jari di balakang
- Bila dah siap, masukkan semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain basah. Biar naik 2 kali ganda (lebih kurang 20minit)
- "Finger test". Celup jari ke dalam tepung. Kemudian tekan pada roti untuk uji sama ada naik ke tidak. Bila nampak lubang tu, dah naiklah
- Tumbuk roti untuk keluarkan angin.
- Bahagikan adunan kepada 8. Kemudian buat bulat.
- Tutup rapat-rapat pada bahagian bawah. Rehatkan 10 minit
- Selepas rehat, ambik sebiji roti. Leperkan di atas tapak tangan. Kemudian buat bentuk bulat semula macam gambar 8 dan 9. Penaikkan sehingga 1.5 kali ganda atau 20 minit.
- Bakar dengan suhu 180C selama 8 minit
No comments:
Post a Comment