Saturday, October 2, 2010

Nasi Lemak

Nasi Lemak
Bahan-bahan:-
Nasi:
  • 2 cawan beras
  • 1/2 kotak kecil santan
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
  • 3 cawan air
Sambal:
  • 1/3 cawan ikan bilis
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • sedikit belacan
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air asam jawa

Bahan sampingan:-
  • 1 cawan ikan bilis – digoreng garing
  • 2 biji telur tebus
  • 1/3 cawan kacang tanah – digoreng
  • Timun secukupnya.

Cara-cara:
Untuk nasi:-
  1. Basuhkan beras dan toskan.Kemudian masukkan beras ke dalam periuk nasi.
  2. Masukkan santan,air,daun pandan dan garam. Masak nasi seperti biasa sehingga masak.

Untuk sambal:-
  1. Kisar bawang besar,bawang putih, halia dan belacan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili giling. Kemudian kacau.
  4. Masukkan pula ikan bilis yg telah dikisar dan juga air asam jawa. Masak lagi dengan api perlahan sehingga pecah minyak. (Lagi lama sambal dimasak, lagi sedap)
  5. Perasakan garam dan gulanya.
  6. Apabila nasi masak bolehlah hiding nasi lemak ini bersama dengan bahan sampingan lain seperti ikan bilis goring, kacang tanah, telur rebus, timun dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails