Tuesday, October 5, 2010

Kepah spaghetti

Bahan-bahan:-
  • 1/2 kg kepah
  • 300g spaghetti
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 2 biji tomato - dikisar
  • 4 batang cili kering-dipotong pendek2 lebih kurang 3cm
  • 2-3 ulas bawang putih- dimayang
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara:-
  1. Rebus spaghetti mengikut arahan di peketnya.
  2. Untuk sosnya: Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan cili kering sehingga bawang putih mula kekuningan.
  3. Kemudian masukkan puri tomato dan juga buah tomato yang telah dikisar. Masak sehingga kuahnya agak pekat.
  4. Masukkan pula kepah yang telah dibersih dan ditoskan airnya. Kacau sekejap kemudian tutup kuali selama 2-3 minit atau sehingga kepah nampak terbuka kulitnya.
  5. Lepas itu masukkan spaghetti yg telah direbus tadi.
  6. Masukkan serbuk pati ayam,garam dan gula. Kacau  sekejap sehingga semuanya sekata tapi jangan terlalu lama. Kalau terlalu lama spaghetti akan menggembang. Ini akan menjejaskan rasanya.
** Tip: Gula perlu letak banyak sikit untuk seimbangkan rasa masam tomato.



No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails