RENDANG AYAM HANCUR
sumber: izahdaut
bahan-bahan:
- setengah ekor ayam kerat 2
- 1/2 kiub ayam
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- seinci halia
- sedikit lengkuas
- 3 batang serai
- 15 tangkai cili kering
- rempah 4 sekawan
- 1 sudu makan rempah kurma
- 2 sudu makan rempah kari
- 2 cawan santan
- 2 sudu makan kerisik
- daun kunyit @ limau purut
- gula&garam
caranya:
- Ayam yang telah dibersihkan direbus sebentar bersama kiub ayam.
- Siapkan bahan tumis dan blend kesemuanya kecuali rempah-rempah.
- Panaskan 2 senduk minyak. Masukkan 4 sekawan dan bahan tumi yang diblend tadi.
- Tumis hingga naik bau dan masukkan rempah kurma dan kari. Tumis lagi hingga garing.
- Kemudian masukkan ayam yang direbus bersama airnya sekali. Kacau hingga sedikit kering dan wangi kemudian masukkan santan. Kacau lagi hingga isinya keluar dari tulang dan hancurkan sedikit menggunakan sudip.
- Masukkan kerisik dan seterusnya perasakan gula dan garam dan daun kunyit atau limau purut yang dihiris halus. Setelah kering boleh hidangkan.
sedapnya rendang ayam tu kak yani...terliur mas tau..
ReplyDeletesuka sangat kalo rendang hancur2 nih..kalo guna ayam kampung sedap ler rendang biasa tu kan..kalo ayam bandar besh buat rendang hancur..x terasa makan banyak nih kalo ngan ketupat lemang..adeh terliuq2
ReplyDeletekak yani, mie nak skit..hhehhhe...sedapnye rendg camni..nak2 makn ngan nasi impit...hehhehe
ReplyDeleteishh rasa mcm nak raya ler pulak..cicah lemamg ketupat best nii...kalau buat la leh mkn dgn nasi..tq Yani.
ReplyDeletesedapnya.. berbunyik perut tgk entry nih hehe
ReplyDeleteSalam Kak Yani..
ReplyDeleteSuka sgt rendang ayam..apalagi kalau dah hancur.. Bestnyeeee..
salam kak yani..wahhh..meriahnye rendang akak..eina pun baru buat rendang ayam semalam..tp x sempat buat entry coz x sempat nak snap pic..anak2 da makn habis..hehehe...
ReplyDeletekak,mkn ni ngan roti mau sebantal habis :)
ReplyDelete