Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
- 2 biji (80gm) telur putih L size
- 60gm gula kastor
- 80gm almond powder
- 120gm gula aising
- sedikit esen vanila
Cara-cara:
- Ayak almond powder dengan gula aising.
- Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
- Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
- Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
- Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
- Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
- kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
- kurangkan suhu atau masa bakar..
wow kak! cunnnn.... kiter aritu tak bape jadik la feet dier... ader yg lobang2... hahaaa
ReplyDeletekak..cantiknyer!! susah ke bt ni kak..tringin :)
ReplyDeleteSalam Yani.
ReplyDeleteWooo... cun ler. Samo beso & ada feet tu kira jadi lah tu. Along dh lama nak buat ni, almond pun dah beli tapi tak terkejadian...hehe. Yg hijo tu flavour apa?
nak resepi...
ReplyDeletehuih cun ler macaroon ni..elok sgt dah kejadiannya..kalau ida yg buat entah rupa apa pun tak tau...belum sampai seru nak buat...
ReplyDeletecepat update kak..x sabar nak baca experience akak wat macarons nih.heheee.. aritu konfius jap macaroon ngan macaron..skrg x kompius suda.hihi..mana tau pasni nak menerai :D
ReplyDeletekak, share resepi pls.. hehe :)
ReplyDeletecantik dah tu yani.. k.nor teringin nak buat tp bila org cakap manis tu yg tak buat2 gak lagi.. manis sgt ke?
ReplyDeletewahhhh cantiknye kak yani...kaler die tuh....aduhhh...cun!!
ReplyDeleteHana... lobang2 kat atas ka?... kalo hat tu mungkin hana x pecah2kan dulu gelembung udara yg terbentuk lepas kita picit tu.
ReplyDeleteDeliah.. x susah mana.. yg ptgnya sebelum bakar tu kena pastikan permukaan dia betul2 kering atau tak melekat ditangan. Pastu bakar dgn suhu rendah.
Along.. ehehe ada juga yg x sama saiz tu.. tgn masih keras kejun. kena praktis selalu ni baru ler jd sama saiz kan..utk yg pestime ni sy main buh food coloring je..
Shafa, Hasue, HotMama.. ok done!.. maybe lepas ni akn diedit dr masa ke semasa.. sbb masih belum puas hati lagi tu.. wpun dah diayak almond powder tu still nampak biji2.. rasa-rasanya nak kena kisar lagi sekali almond powder tu sebelum diayak.. biar betul2 halus.
ReplyDeleteIda.. tak buat x tahu.. kena ngetes dulu baru tahu hasilnya.. entah2 lebih canti dr yg saya buat.
Kak Nor.. try buat separuh dulu.. guna sebiji telur putih.. try rasa dulu cam mana.. kalo dekat2 ni dah bagi kat kaknor try seketui.. my hb kata utk resepi ni manis dia dah elok... kalo nak kurangkan lg gula takut x jadi pula.. biasalahkan benda2 yg melibatkan meringue ni selalunya manis2..
Mimiey... ehehe sebenarnya kaler lain, bila lepas bakar jd kaler lain pula.. terover baked tu.. buh kaler biru jadi kaler ijo pulak ..
manis ke...kena try buat nih..
ReplyDeletecantiknyaa... yani. dah lama tingin nk cuba... tp x cukup berani ... hehe... tengok yani buat ni, rasa membuak2 plak balik.. x leh jadi ni,
ReplyDeleteYani, cantiknya macaron tu. selalu dok cari resepi macaron tapi masih tak buat2 lagi. Teringin gak nak buat bila tgk macaron Yani. Tapi kena tunggu pindah rumah dulu....
ReplyDeleteCantik dah tu kak Yani ooooiiiii!!!
ReplyDeleteKalau Naz buat harus cam lempeng rupenye..
Assalam yani..akak terlepas kapal selam ler..
ReplyDeletebanyak menu yg tertinggal..cantik macaroons yani ni.. teringin nak buat tapi takut tak jadi..
Tahniah juga terbaca article tentang myr.com tu..
That website, lah started my journey..thanks yani & hubby & friends..
Salam yani...
ReplyDeletecantik dan comel2 macaron tu... ita tak pernah makan lagi... nak jugak mencuba... apa eh rasanyer... macam kek ke???
Salam Kak Yani..
ReplyDeleteSemalam ada tengok WHI ada paparan pasal macaron ni..Barulah paham apa itu macaron ni...Thanks ada resipi kat sini..Saya kopipes dulu untuk rujukan akan datang....
sedapnye... senang nk wat... ade jugak sy blajo kat intenet ni pasal wat macaron ni, tp leceh nauzubillah sbbnye dia suh pakai almond meal... kene kisar then ayak pulak jgn ada ketul2... adoiii... tp resepi ni senang pulak, br la ade mood nk buat.. :)
ReplyDeleteakak,yani wat rini.............pastu sedih die cm xjd berbuih pon bile pukul telur putih+gula kastor..sedih laaaaaaaaaaaa...die jd cm cair je..
ReplyDeleteillianiAriffin... kalo tak berbuih, apa lagi nak kembangkan.. emm macam mn boleh jadi macam ni.. ke telur putih tu dah tercampur dgn air???
ReplyDeletesalam kak yani,
ReplyDeletemacam mane nak buat macaroon tuh jadi sama saiz
k yani, cantik! klu dpt update step by step alangkah bagusnye... huhuhuuu banyak songeh plak budak pizah ni!!!! kekekekee
ReplyDeletesalam ziarah dah cuba tapi tak secantik kamu punya..tak per boleh cuba lagi
ReplyDeletesalam yani - teruja nya nak buat ramai dh cuba Insya Allah nak cuba suatu hari nnt :)
ReplyDeletehello, tumpang tanya, time bakar tu guna api atas bawah ke??
ReplyDeleteanonymous.. guna api atas bawah
ReplyDeleteas.salam yani
ReplyDeletemohon share resipi boleh?