PES CILI SANGAI (resipi amik dari sini)
- 1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
- 2 cawan barang putih ~ (1 labu)
- 2 cawan bawang merah ~ (9 biji) - sy guna bwg yg siap goreng
- 1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
- 1/4 cawan air asam jawa pekat
- 1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
- 1/4 cawan sos ikan
- 1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)
Cara-cara:-
- Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
- Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
- Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
- Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
- Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
- Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
- Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.
**** utk bwg merah tu sy guna bwg goreng yg dah siap.
**** cili pula kani ni saya guna yg dah blend. Oleh kerna guna cili yg dah blend, utk step no. 4 tu saya tumis dulu cili blend ni sehingga pecah minyak dah baru letak bhn2 lain yg dah dikisar.
kak yaniiiiii... hehehehe.. wahhh, pes cili tu kalo makan camtu bleh kan? wat cecah ikan goreng ker... :P nak masuk bulan 3 dah ni... tak lama lagik nak meletop kan.. semoga dipermudahkan bersalin nanti. :D
ReplyDeleterajin nyer Yani...laaa baru tau nak dpt bb lagiii..Alhamdulillah, bertambah umat..dan semoga dipermudahkan segalanya..
ReplyDeletejiya... mkn macam tu pun sedap juga.. mcm sambal goreng gitu...
ReplyDeletekak pea dan jiya terima kasih... still berdebar2 tunggu harinya wpun kali ke-4 ni.
boleh cuba nih. simpan banyak2 dalam esbok kan :)
ReplyDeletecek chun... tryla.. x nyesal rasanya..
ReplyDelete