Tuesday, July 13, 2010

Ayam perap masak merah madu


Arihni masak Ayam perap masak merah madu. Resipi dari  blog kak ummi. Tapikan.. tapikan aku wat tadi tak ikut betul-betul pun sukatan tu. Hanya guna 2 ketui whole leg. Kuantiti bhn2 lain pun aku adjes ikut suka hati ja. Puri tomato pulak.. oleh kerna takde dlm stok aku gantikan dgn 2 biji fresh tomato.

Hasilnya emmmm... sodap.. Tapikan kalo masak ayam takleh nak amik budak2 dalam rumah ni sebagai juri. Depa ni tak suka makan ayam. Walau sedap mana aku masak ayam.. depa mkn sket ja. Tadi masak 2 ketui whole leg utk mkn tengahari masih tinggal lagi 2 ketui bahagian paha. Heran aku... depa ni makin besar makin kurang makan lauk. Tak kira ayam ke ikan. Daging dan udang langsung tak suka.

Stop bebel pasal budak2.. ok ni resipi yg dikopipes dari blog kak ummi. Akak terima kasih ye.
AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI

Bahan:-
  • 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
  • 2 sb. rempah kari ayam
  • 1 sb. serbuk kunyit
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 inci halia (ditumbuk)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
  • 5 sb. madu
  • 1 sudu besar gula merah
  • 2 sb. puri tomato (xde stok.. so ganti dgn fresh tomato)
  • garam secukup rasa
  • 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
  2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
  3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
  4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
  5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
  6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
  7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

3 comments:

  1. salam kyani.. heran gak tu tak suke lauk ek..kdg2 bebudak ni, lauk je di ratah..mcm2 kan.. ayam ni dah lme dah tersimpan, tak terbuat2 jugak..buat pekasam je..hehehe..ishh tak leh jadi ni..nk kene torai gak ni

    ReplyDelete
  2. Salam Yani...ngeeeeee, thanks la sudi jenguk dapur akak dan sudi cuba resepi tuh...biasalah kita adjust2 tuh..hahaa, ikut tekak memasing kan.. "_"

    ReplyDelete
  3. izah...mmg biasakan budak2 suka ratah lauk.. tp pelik sgt dgn budak2 dlm rumah ni.. x suka langsung. Kalau ratah ulam2 tu adalah.. Kalau dorang beli nasi kat kantin sekolah.. kwn2 dia yg tolong perabihkan lauk ayam.

    Kak Ummi... sy mmg peminat setia akak.. dah byk resepi dr blog akak yg sy try tp byk yg x berkesempatan untuk menayang hasilnya kat sini..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails