Saturday, July 10, 2010

Yogurt chiffon cake

Bahan-bahah:
  • 4 biji
  • 60g gula kastor 
  • 110g yogurt
  • 20g jus lemon
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 40g tepung gandum
  • 40g tepung jagung ( corn starch)
  • 1 sdk baking powder
Cara-cara:-


  1. Asingkan putih dan kuning telur.
  2. Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
  3. Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
  4. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
  5. Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
  7. Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
  8. Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.

3 comments:

  1. Salam kak yani..nmpk sedap jer kek nih.rasa nk try buat..tp kan nak tanya sket,lgkh 7 tu terbalikkan kek tu apa maksudnyer?

    ReplyDelete
  2. Ana.. terbalik kek tu dengan loyang dia sekali.. so nanti kek tak akan jd mampat

    ReplyDelete
  3. ok..dah faham cikgu yani..hehehe..tima kasih kerana sudi jenguk ke 'rumah baru' ila..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails