- 165g wholemeal flour(tepung perang?)
- 85g tepung roti
- 1/2 sudu kecil garam
- 10g lemak sayur
- 170g air
- 20g gula perang
- 1 sudu kecil bread softener
Cara-cara:
- Boleh uli guna tangan,stand mixer,bread maker atau FP. Kalau guna tangan pastikan guna air suam. Bagi yg guna breadmaker boleh ikut arahan pd breadmaker masing2 dan terus ke langkah no.3.
- Selain dari itu kena uli sehingga doh tak melekat ditangan. Kemudian buat bentuk bulat. Bubuh doh dlm mangkuk yg telah disapu dengan sedikit minyak atau pun mentega. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda.
- Keluarkan doh dari mangkuk. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
- Bahagikan doh kepada lima Buat bulat-bulat.
- Penaikkan sehingga 2 kali ganda.
- Potong bahagian tengan roti dengan pisau yang tajam.
- Kemudian boleh dibakar dengan suhu 190 degree selama 15 minit.
Roti ni sesuai untuk dicicah dengan sardin ataupun pekena dengan kopi panas...emm yummy.
No comments:
Post a Comment