Friday, July 9, 2010

Roti Perang

Bahan-bahan:-
  • 165g wholemeal flour(tepung perang?)
  • 85g tepung roti
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 10g lemak sayur
  • 170g air
  • 20g gula perang
  • 1 sudu kecil bread softener

Cara-cara:
  1. Boleh uli guna tangan,stand mixer,bread maker atau FP. Kalau guna tangan pastikan guna air suam. Bagi yg guna breadmaker boleh ikut arahan pd breadmaker masing2 dan terus ke langkah no.3.
  2. Selain dari itu kena uli sehingga doh tak melekat ditangan. Kemudian buat bentuk bulat. Bubuh doh dlm mangkuk yg telah disapu dengan sedikit minyak atau pun mentega. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda.
  3. Keluarkan doh dari mangkuk. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
  4. Bahagikan doh kepada lima Buat bulat-bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda.
  6. Potong bahagian tengan roti dengan pisau yang tajam.
  7. Kemudian boleh dibakar dengan suhu 190 degree selama 15 minit.

Roti ni sesuai untuk dicicah dengan sardin ataupun pekena dengan kopi panas...emm yummy.


No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails