Wednesday, July 7, 2010

Choco Mousse Brownies



Brownies (18cm):
  • 45 gm butter*
  • 65 gm gula halus*
  • 1 biji telur
  • 50 gm tepung gandum**
  • 1 sdb koko powder**
  • 1/2 tsp baking powder**

Caranya:
  1. Pukul * hingga kembang & putih.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi 3-4 minit.
  3. Ayak ** ke dalam adunan, kacau rata. Bakar hingga masak. Biar sejuk.


Chocolate Mousse:
  • 140 gm dark cooking chocolate, cairkan secara double-boil
  • 1 sdb gelatin
  • 100 ml air
  • 2 putih telur
  • 200 gm whipping cream, dipukul hingga berkrim dan pekat
  • 40 gm gula halus

Caranya:
  1. Masuk gelatin dalam 100 ml air. Biarkan 5 minit. Then campurkan ke dalam coklat cair, kacau hingga sebati dan biarkan sejuk.
  2. Pukul putih telur hingga kental sambil dimasukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan whipping cream bersama adunan gelatin yang bercampur coklat. Kacau perlahan-lahan hingga rata dan sebati.
  3. Tuangkan ke atas brownies dan simpan dalam petisejuk hingga set. Tabur serbuk koko di atasnya.

2 comments:

  1. Assalam..saya selalu jumpa nama Yani ni..kenal dlm resepi je..biasanya saya jumpa di Myr. Popular dgn resepi kek, cheese cake..saya kagum. Slmt berkenalan.

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails