250gm butter
70gm gula caster
250gm tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
50gm cornflake, dikisar halus
30gm badam kisar
200gm coklat masakan
1 sudu besar shortening
100gm coklat putih
Cara-cara:
- Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
- Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hinggamenjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
- Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
- Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
- Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atasshortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan bolehlahdipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....
No comments:
Post a Comment