Saturday, September 25, 2010

Cornflakes shortbread

Ini pun salah satu kuih raya 2010. Cornflakes shortbread dari kak Rinncahan. Tak tahu berapa kali dah try resipi ni... time tak raya pun buat juga. Memang best...

Bahan-bahan :
250gm butter
70gm gula caster

250gm tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
50gm cornflake, dikisar halus
30gm badam kisar

200gm coklat masakan
1 sudu besar shortening

100gm coklat putih

Cara-cara:
  1. Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
  4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hinggamenjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
  5. Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
  6. Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
  7. Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atasshortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan bolehlahdipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu.... 

No comments:

Post a Comment

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails