Bahan-bahan
- 190gm butter
- 90gm gula icing
- 300gm gandum red rose
- 50gm susu tepung
- 50gm chocolate rice
- 1 sudu teh mocca emulco
Topping Meringue
- 80ml putih telur
- 90gm gula caster
- 1 sudu teh esen mocca emulco/esen mocca
- 1/8 sudu teh cream of tartar
Hiasan : Hirisan badam secukupnya - di ramas kasar
Sedikit jem strawberry untuk sapuan
Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter
Cara-cara :
1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan tepung dan bahan lain dan uli lembut.
2. Lapik loyang (10 x 10') dengan kertas, biarkan lebihan kertas 1" keluar dari loyang. (lihat step cappucino slice)
3. Ambil doh seberat 550-600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan.
4. Masukkan pemotong (cutter) dan tekan padat ke dasar loyang.
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 40minit atau sampai kekuningan.
6. Setelah biskut sejuk bukakan cutter dan sapu tipis dengan strawberry filling atau jem dan ratakan.
7. Tuang bahan topping yang di pukul tadi, ratakan ke atas permukaan biskut. Masukkan balik cutter kedalam acuan dan taburkan dengan hirisan badam. Keluarkan semula cutter tadi dan bakar kembali (tanpa cutter) selama 15 minit atau sehingga meringue kekuningan. Setelah biskut sejuk, letak kembali cutter ke atas biskut atau potong menggunakan pisau tajam.
8. Keluarkan cutter dan angkat keluar biskut dengan memegang lebihan kertas dari loyang.
*** Apabila di bakar, meringue akan kembang dan melekat, tekan padat cutter ke tempatnya atau keluarkan biskut dan ptg menggunakan pisau yang tajam.
No comments:
Post a Comment