Thursday, July 12, 2012

Marble.. marble

Bila entah bermarble ni lupalah.. ;p


Resepi macarons ni sama macam resepi yg pernah dipost sebelum ni.. cuma memarblekan dia bagi nampak kelainan... intinya perabih choc ganache yg duk terperap lama kat dlm peti ais


Ni pula kek puding marble versi tak berapa rajin. Puding tu guna resipi yg pernah dikongsi di myresipi.com . Cuma bahagian karamel tu guna kaedah lain... Try ikut cara MIL buat puding karamel. Dia tabur 1-2 sudu besar gula dalam loyang.. pastu letak atas dapur gas, bakar sehingga gula tukar kaler perang . Kalau search resipi puding karamel kat internet ni ramai juga yg buat cara ni.

Bahagian kek tu pula guna sponge cake mix... senang. Masuk semua bhn2 ke dlm mangkuk, pukul ler sampai kembang ataupun ikut cara2 yg disertakan kat peket tepung tu. Takyah nak susah2 asing putih kuning telur. Konpem jadinya.


Edit.... Resipi khas untuk Kak Besah

Kek Puding Karamel

Bahan-bahan (18 cm):
Karamel:

  • 1-2 sudu besar gula
Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
Kek span
  • 125g sponge cake mix
  • 2 biji telur gred A
  • minyak masak, air ( ikut sukatan pd peket sponge cake mix)
  • 1 sudu kecil chocolate paste
Cara-cara :
  1. Taburkan 1-2 gula ke dalam loyang. Panaskan di atas dapur gas sehingga gula bertukar warna perang. Sejukkan. Sapukan dinding loyang dengan mentega. Panaskan oven ke suhu 170 darjah celsius.
  2. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  3. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih. Tapis dan tuangkan ke dalam loyang no.1 tadi.
  4. Sediakan kek span. Masukkan tepung, air dan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang atau pekat lebih kurang 7-8 minit. Kemudian masukkan minyak. Pukul lagi 1 minit. ATAU Ikut cara-cara yg tertulis kat peket sponge cake mix. ( sy beli sponge cake mix yg 500g. Hanya guna 1/4 sahaja untuk hasil). Masukkan chocolate paste, kacau sedikit. Kemudian tuang ke dalam loyang puding tadi.
  5. Letakkan loyang ke dalam loyang yang lagi besar. Tuangkan air suam ke dalam loyang besar tadi lebih kurang 1-1.5 cm ketinggiannya.
  6. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
     

pssstt.. utk my anak tekak, lebih suka buat sos karamel cam resipi saya kat myresipi . Terasa lebih kekaramelannya bila memakan puding.... emmm yummy..

5 comments:

  1. Wahhh both macaron and puding sungguh menggoda!

    ReplyDelete
  2. salam yani, wee..sedapnye kek kawen puding karemel tu.. camne nk buatnye tu? mula2 kukus puding tu dulu, pstu letak elok2 kek atas dia ke yani, bleh melekat ke.. ke juz tuang adunan kek atas puding yg dh masak pstu baru bakar plak.. adehh, jenuh akak mikirnye... tp, memang best la utk bln posa ni, coz hb akk de habbit suke dok dlm(actlly celah..) esbok lame2..ngap desert yg ade bila lepas2 terawih tu..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak besah... ni kek puding orang malas hihi. Bakar sekali gus je. Adunan kek span tu kalau da betul-betul kembang bila kita tuang ke atas adunan puding, dia akan terapung je.. tu sebab dia akan boleh berlapis lagu tu.

      Delete
  3. Aslmkm Yani. Nampak cam versi org rajin, mana ada malas kalau dah marble bagai....Along dulu dah cyuba respi Yani yyg kek span kosong tu, versi marble lum cuba lagi ni.

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails