Apa yang penting dalam penyediaan udang sanggul ni ialah:-
- Udang perlulah dibuang kulit, tinggal sedikit bahagian ekornya. Gaulkan dgn sedikit garam. Ada yg add serbuk lada hitam, serbuk cili..
- Mee kering ( mee maggie) perlu direbus dahulu. Tak perlu sampai lembut sangat dan jangan patah-patahkan mee itu. Toskan airnya.
- Ambik sedikit mee, gulung pada udang. Goreng dlm minyak penuh hingga perang..
- Kalau yg suka salad boleh mkn udang ni dengan salad.. tak pun makan cicah dengan sos kegemaran masing-masing.
Huwaaa.. sob.. sob sedih ni kalo mkn udang, takde teman... kena mkn sorang2. Takde sape dlm umah ni yg suka udang. Alif pun takmo makan udang ni.. Biasa dialah yang jadi teman kalo mkn udang. Tengok udang kena ikat macam ni dia jadi takutlah pulak... ish mcm-mcm anak lakiku sorang ni...
- kalo xde teman makan udang...yani panggil lah kite org...hehehe...gerenti licin...
ReplyDeleteaik kak yani.. kite geng la. jom makan udang sesame. kat rumah saya pun, saya sorang je makan udang. sebab tu udang susah sangat nak masuk rumah ni. saya pernah tengok shelia rusli masak gini dlm ketuk2 ramadan. sedap ye kak.
ReplyDeleteakak familiar muke kak ipar saya tu ke? dia cikgu sek rendah kat lipis. kot la terjumpa ke kan
salam Yani..meh! K.atie temankn makan udang.poberet k.atie udang nih!
ReplyDeleteAl.. kak atie.. kalo dekat2 dah panggil join sekali.
ReplyDeleteIzah.. sedap.. ranggup gitu. Kak ipar Izah dulu study kat UM ke?