Thursday, October 25, 2012

Rendang Merah

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam tak kira di mana jua berada. Kepada yang balik kampung hati-hati di jalan raya. Kepada yang sedang memasak, hati-hatilah di dapur dan kepada sesiapa yang belum tahu nak masak apa bolehlah try resipi rendang ayam merah ni.. emmm sedap..


Resipi ni angkut dari blog AlongRoz

Rendang Merah
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
  • 1/2 ekor ayam - potong2
  • 10 btg Cili Kering* - buang biji nya jika mahu kurangkan pedas
  • 10 ulas Bwg Mmerah*
  • 2 ulas Bwg Putih*
  • 2" Halia*
  • 1 st Biji Ketumbar*
  • 1/2 st Jintan Manis*
  • 1/2 st Jintan Putih* (* blend)
  • 1 btg Serai - ketuk
  • 8 helai Daun Limau Purut - hiris nipis
  • 1/2 sb Gula Kabung
  • 1 cwn Santan Pekat
  • 2-3 sb Kerisik
  • Garam

CARA2:

  1. Panasakan sesenduk minyak & tumis bahan blend* & serai sehingga wangi.Masukkan ayam, daun limau, gula, garam & kacau sehingga ayam separuh masak.Masukkan santan & kacau sehingga kua pekat.Masukkan kerisik & masak sehingga pekat & keluar minyak.
  2. Hidangkan dgn nasi, pulut atau roti.
 

2 comments:

  1. Selamat Hari Raya Idh Adha utk Yani sekeluarga. Wah, buat Rendang Merah! TQ Yani mencuba.

    ReplyDelete
  2. Along... terima kasih sebab share resipi rendang yg sedap sangat ni..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails