Friday, October 5, 2012

Nasi Biryani Kambing

Fist time masak guna daging kambing. Sebelum ni tak berani nak try takut bau kambing tu kuat sangat. Tadi sebelum buat eksperimen di dapur, tanya dulu pakcik google  cara nak hilangkan bau hamis kambing. Apa dia kata... Lumur daging tu dengan tepung, biarkan 20 minit. Lepas tu buh pula jus limau, biar lagi 30 minit. Walaa.. nilah hasilnya. Berjaya juga masak nasi biryani kambing yang sodap ni...

Errrr takleh nak sembang banyak.. ada gangguan dari budak keciklah pulakkkk ;p


Nasi Biryani Kambing
Sumber : mrsdayat myr

Bahan-bahan ( 4org )
  • 3 cwn beras basmathi
  • sedikit rempah tumis
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 tbsp minyak sapi ( sy guna minyak jagung)
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair


Cara-cara
  1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...        



Kuah daging briyani
Sumber: mrsdayat myr

Bahan-bahan
  • setengah kg daging lembu (potong kiub) ( sy guna daging kambing)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee ( sy guna minyak masak je )
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

Cara-cara
  1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan daging..gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
  8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  9. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..

*** rempah biryani sy tumis sekali dgn bhn2 kisar..

2 comments:

  1. salam Yani, wee..sdpnye briani kambing, peberet akk dulu,kini & selamanya.. meleleh gak air liur nengok nasik ngn pelengkapnye tuh. yg merah2 tu acar tomato ke. nasiknye pon nmpak menarik.. msti sdp kn.. dak kecik tentu enjoy mkn..makin brtambah power lah utk kacau mamanyer..hehe

    ReplyDelete
  2. tetibe teringin air oren tu. kikiki..
    sedapnya set gini, cam makan kedai beriani nih..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails