Thursday, October 4, 2012

Jem Puding Karamel

Setelah sekian lama ingin men"ngetes" buat jem puding karamel.. inilah akhirnya...  Pernah makan jem puding yang sedap ni pada tanggal 25 April 2007... Lima tahun duluuu... Dah lama daaa..


jem yg kurang menjadi

Percubaan pertama ni hasilnya kurang memuaskan :p ... karamel jd keras bila dah sejuk.. pastu jem puding tu tak jd kaler macam yg pernah makan dulu. Emmm agaknya depa guna periuk yg sama buat karamel utk masak bahagian puding tu.. Lepas buat karamel, periuk tu tak perlu basuh.. terus guna utk buat bahagian puding.. akan ku try lagi lain kali.

jem dari Karuizawa yg sedap sangat


akan ada 2nd,3rd trying lagi lepas ni..

Update: Minta maaf semua. Resepi tak boleh dikongsi lagi. Kena lakukan proses penambahan dan pengurangan pd bhn yg digunakan.. Kena buat 2nd trial dulu ni... bila rasa dah ok akn sy kongsi di sini.

7 comments:

  1. wow...mcm sedap je...xde resepi dia ke sis???

    jemputlah singgah baca entry baru di blog sya pula...
    http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/10/mee-goreng-simple.html

    ReplyDelete
  2. cer bagi resipi..leb buat sendiri..
    sentap tau nk rasa jam karamel sendiri

    ReplyDelete
  3. Nampak macam sedap tu.. cuba bagi reseipi.. hendak juga meng'test' sendiri :D

    ReplyDelete
  4. Salam kak! eeeee.... mcm best pulakkkk!!! simpan dulu resepi kasi kita rehat 2 bulan dulu ehehe... nanti leh cuba, kompem sedap!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    jalan2 petang tengok jem puding karamel.. camne wat tu? nampak sedap je.... cer citer skit..

    ReplyDelete
  6. yer lah Yani.. akk pon tringin nk tau respinyer.. dh tanye kat 'guru kemas' kelas masakan kitorang, tp dia pon tak tau..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakbesah.. resipi sy akan kongsi bila betul2 dpt macam rasa yg saya nak.. dah puashati nnti baru boleh kongsi pd semua

      Delete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails