loor... mana hilangnya "u" kat poundcake tu ;p
Resipi lama yang pernah dikongsi di Myresipi.com dedulu tu.. Tp kali ni try guna gula perang.. tu yg tak nampak marblenya.. Kat bawah ni copypaste resipi dari myr. Kalao nak tengok gambar step by step boleh tengok kat sana
Banana Caramel Poundcake
Sumber: yanimnor@myr
Bahan-bahan ( [7X5X20] cm )
- 120g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 90g gula
- 50ml minyak masak
- 2 biji telur
- 1 biji pisang (besar)
- 30g , 1 sudu besar guna, air
- 2 sudu kecil air
Cara-cara
- Ayak tepung dan baking powder. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter supaya tak melekat. Naikkan suhu oven ke 180C
- Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan 30g gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Dengan perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
- Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
- Masukkan tepung ke dlm 3. Kacau sehingga sebati
- Tuangkan karamel ke dalam mangkuk no.4 tadi. Kacau dengan perlahan. Biar jadi bercorak-corak. Tuangkan ke dalam bekas poundcake.
- Bakar dengan suhu 180c selama 35 minit.
Antara kek pisang terr sedappp's!!
ReplyDelete