Friday, November 26, 2010

Prawn ball, renkon hot & crunchy

Prawn ball digoreng dengan tepung  cendawan goreng hot & crunchy. . Resipi asal bulih tengok kat sini.



Bahan2:
utk prawn ball
  • 1 cawan isi udang
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
  • 2-3 btg daun bawang
utk batter: (guna separuh dari resipi ni)
  •  2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 cup/bekas yogurt plain
  • 1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar ( x letak.. takde dlm stok)
  • 1 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak utk menggoreng


Cara2:
  1. Masukkan semua bahan utk prawn ball kecuali daun bawang ke dalam pengisar. Kisar sehingga udang hancur.
  2. Keluarkan udang dari pengisar. Campurkan dengan daun bawang yang telah dihiris halus.
  3. Buat bentuk bulat kecil-kecil.
  4. Bancuh kesemua bahan2 utk batter  kecuali minyak hingga sebati.
  5. Panaskan minyak dgn api yg kuat.
  6. Bila minyak dah cukup panas, celupkan prawn ball ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
  7. Angkat dan toskan.
  8. Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.

Lebihan batter diguna untuk goreng renkon( lotus root).. yumm..yummy.

3 comments:

  1. Perfect fritters for tea time kak! Love nak ambik kesemuanye...hehe ;)

    ReplyDelete
  2. owhhh guna batter cendawah hot & crunchy aritu ya.. gud idea :)

    ReplyDelete
  3. Love.. dah abih tp kalo love dtg sini sure akak buat lagi..

    kak nor.. org dah jatuh chenta dgn batter tu. Gitulah jdnya.. mcm2 benda di trynya guna resepi batter tu.. ehehe

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails