Wednesday, November 24, 2010

Daging Black Pepper

Idea lepas tengok blog Anna. Resepi asal dari Kak Nor. Terima kasih pada kedua-duanya. Izinkan kopipes ye.. Saya buat half dr resipi je.. sedapppp


Daging Black Pepper

* 500gm daging batang pinang
* 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
* 1 biji lada benggala hijau
* 1 biji lada merah
* 3 sb kicap manis
* 2 sb sos tiram
* 1 cawan air
* 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
* 1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
* minyak utk menggoreng


1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.


## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.

2 comments:

  1. hahaha... adehhhh... nyesal semlm buat sikit jer... x cukup rasanya... dging korban masih ada lg 2 kg... huhuhu... ni dh telan2 ayaq kiur tgk daging yani... hahaha... sib baik x tumpah kat keybord nih... hehe

    ReplyDelete
  2. uhuhu samalah kita banyak lg stok daging korban tu.. plan nak wat daging dendeng plak.. tp lesung batu takdak lagi ni.. nak kena pi beli dululah..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails