Tuesday, November 23, 2010

Stew Daging

Mabeles..mabeles.. tuan rumah tak sempat nak snap gambo banyak-banyak sebab lapor.. Jemput makan semua. Stew daging ni tiru dari Resepi Raidah. Memang best wpun ada bahan yg tak cukup. Lain kali boleh try makan dengan roti pulak. Terima kasih pada tuan punya resepi.

Bahan-bahan:

  • 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
  • 2 biji bawang besar ~ potong dadu
  • 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
  • 2 sudu pes bawang
  • 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
  • 2 biji kentang ~ belah 4
  • 2 helai daun bay ( tak letak- takde stok)
  • 2 sudu tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Garam dan gula
  • Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan (bwg goreng lupa nak tabur sebab dah lapor sgt ekeke..)
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya.
Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
2. Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
3. Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
4. Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

1 comment:

  1. mabelesss.. mabelesss... hehe... tgk pon tau yani... mmg mabeless... adehhhh

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails