Resipi asal guna pisang tapi dek kerna pisang takde.. guna jer apa yang ada.. Kat bawah ni kopipes resipi asal dari blog Kak Madiha..
Pisang Goreng Crispy
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
- Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya
- Minyak masak secukupnya
Bahan2 batter
- 400 ml air
- 220 gm tepong gandum
- 50 gm tepong beras
- 100 gm marjerin
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 ¼ sudu kecil garam
Cara2 menyediakan
- Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
- Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
- Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.
Resepi Sambal Kicap
Bahan2
- 8 biji cili padi
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil gula
- Kicap manis secukupnya
Cara2 menyediakan
- Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.
salam yani.... weee..sdpnyer kledek goreng, dh lame x mkn. kledek oren memang manis & lemak. pe lg bila dicecah smbal kicap bwang putih tu. sehari dua ni cam x lalu nk mkn nasi..nk gi cari kledek lah!hehe..
ReplyDelete