Saturday, October 20, 2012

Ubi Keledek Goreng


Resipi asal guna pisang tapi dek kerna pisang takde.. guna jer apa yang ada.. Kat bawah ni kopipes resipi asal dari blog Kak Madiha..

Pisang Goreng Crispy
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
  • Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya
  • Minyak masak secukupnya


Bahan2 batter
  • 400 ml air
  • 220 gm tepong gandum
  • 50 gm tepong beras
  • 100 gm marjerin
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 ¼ sudu kecil garam

Cara2 menyediakan

  1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
  2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
  3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.


Resepi Sambal Kicap
Bahan2
  • 8 biji cili padi
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil gula
  • Kicap manis secukupnya


Cara2 menyediakan
  1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.

1 comment:

  1. salam yani.... weee..sdpnyer kledek goreng, dh lame x mkn. kledek oren memang manis & lemak. pe lg bila dicecah smbal kicap bwang putih tu. sehari dua ni cam x lalu nk mkn nasi..nk gi cari kledek lah!hehe..

    ReplyDelete

Latest Update .. ♥

Related Posts with Thumbnails